Frytki warzywne z piekarnika, czyli samo zdrowie na talerzu
Zdrowie

Frytki warzywne z piekarnika, czyli samo zdrowie na talerzu

Frytki to ulubiona przek?ska wielu osób. Niestety, klasyczne, sma?one na g??bokim t?uszczu frytki ziemniaczane s? wysokokaloryczne, t?uste oraz ci??kostrawne. Nie poleca si? wi?c ich cz?stego jedzenia. Zupe?nie inaczej sytuacja przedstawia si? natomiast w przypadku frytek warzywnych zapiekanych w piekarniku, których znakomitym smakiem mo?emy cieszy? si? tak cz?sto, jak tylko chcemy. Z czego i jak samodzielnie przygotowa? smakowite frytki warzywne?

Kolorowe i zdrowe frytki warzywne – z jakich warzyw warto je przygotowa??

Frytki warzywne to nic innego, jak warzywa pokrojone w s?upki i zapiekane w piekarniku z dodatkiem oliwy z oliwek i wybranych przypraw. Ich przygotowanie jest szybkie i nie wymaga specjalnych umiej?tno?ci kulinarnych. Frytki warzywne mo?emy wykona? z ró?nego rodzaju warzyw – wa?ne jest, aby bez wi?kszego problemu da?o si? je pokroi? w s?upki, co pozwoli na nadanie im charakterystycznego kszta?tu frytek. W tym celu doskonale sprawdz? si? takie warzywa, jak m. in. marchewka, bataty, klasyczne ziemniaki, seler, pietruszka, buraki i inne.

Frytki warzywne to doskona?a alternatywa dla klasycznych frytek sma?onych na g??bokim t?uszczu. Wybór zdrowych, po?ywnych i lekkostrawnych warzyw oraz ich przygotowanie w piekarniku z niewielkim dodatkiem zdrowej i bogatej w kwasy omega oliwy z oliwek pozwoli na stworzenie po?ywnego, lekkostrawnego i zdrowego dania, którym delektowa? si? mo?e ca?a rodzina. Frytki warzywne to doskona?a propozycja zdrowej przek?ski dla dzieci, osób na diecie oraz wszystkich mi?o?ników bogatej w warto?ciowe sk?adniki kuchni. Oto czego potrzebujemy do ich przygotowania w domowym zaciszu!

Frytki warzywne z piekarnika, czyli samo zdrowie na talerzu

Frytki warzywne – sk?adniki i sposób przygotowania

W celu przygotowania frytek warzywnych powinni?my zaopatrzy? si? w nast?puj?ce sk?adniki: 1-2 ?redniej wielko?ci buraków, 1-2 marchewek, 3-4 ziemniaków, 1-2 pietruszek. Przydatne b?d? tak?e dodatki w postaci oliwy z oliwek oraz przypraw – soli, pieprzu i opcjonalnie czerwonej papryki w wersji s?odkiej lub pikantnej, w zale?no?ci od preferencji. Przygotowanie frytek warzywnych jest szybkie i potrwa ok. 45 minut ??cznie z czasem ich zapiekania w piekarniku.

W pierwszej kolejno?ci dok?adnie myjemy warzywa i obieramy ze skórki te, które tego wymagaj?. Gotowe warzywa kroimy ostrym no?em w cienkie, równej wielko?ci s?upki. Przek?adamy je na talerz i skrapiamy oliw? z oliwek oraz posypujemy wybranymi przyprawami. Nast?pnie uk?adamy warzywa na wy?o?onej papierem do pieczenia blasze tak, aby mog?y si? równomiernie zapiec. Wstawiamy ca?o?? do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i zapiekamy przez ok. 20 minut. Frytki warzywne b?d? gotowe, kiedy delikatnie przyrumieni? si? z wierzchu. Najlepiej serwowa? je na ciep?o z dodatkiem wybranego sosu.

Zdrowe i po?ywne frytki warzywne ?wietnie sprawdz? si? w roli przek?ski lub dodatku do obiadu. Mo?emy serwowa? je zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie ryb, mi?sa, sa?atek i innych potraw. B?d? ?wietn? propozycj? szybkiego w przygotowaniu i smacznego dania na grilla, mecz lub spotkanie w gronie znajomych.

Zobacz wi?cej podobnych post?w