Domowe sposoby na przezi?bienie
Zdrowie

Domowe sposoby na przezi?bienie

Dopad?o Ci? przezi?bienie? Odczuwasz ból mi??ni, zm?czenie? M?czy Ci? katar i ból gard?a? W pracy czeka na Ciebie masa zada? do wykonania, a Ty nie jeste? w stanie podnie?? si? z ?ó?ka? Kiedy czujesz, ?e Twój organizm traci si?y, wypróbuj najlepsze domowe sposoby na walk? z przezi?bieniem.

Herbata z imbirem i sokiem malinowym

Sprawdzonym sposobem na zwalczanie lub zapobieganie przezi?bieniu jest gor?ca herbata z dodatkiem imbiru i soku malinowego. Sok malinowy dzia?a przeciwgor?czkowo, z kolei imbir posiada w?a?ciwo?ci przeciwzapalne. Cytryna bogate jest w witamin? C, która wzmacnia nasz uk?ad odporno?ciowy. Wystarczy zala? herbat? wrz?tkiem, doda? cytryn?, imbir i sok malinowy. 

Rosó?

Kiedy w dzieci?stwie dokucza?y nam ró?ne dolegliwo?ci, czy to ?o??dkowe, czy przezi?bienie, nasze babcie mawia?y, ?e rosó? jest najlepszy na wszystko. T? my?l mo?na podda? w w?tpliwo??, jednak naukowcy z University of Nebrasca Medical Center zbadali t? spraw?. O dziwo, grupa badanych, która posila?a si? bulionem, czu?a si? znacznie lepiej, ni? ta, która roso?u nie jad?a. Wywar nie zwalcza jednak infekcji, natomiast dzi?ki karmozynie, która si? w nim znajduje nasze samopoczucie staje si? lepsze . 

Domowe sposoby na przezi?bienie

Mleko z miodem i czosnkiem

Nie ka?dy jest fanem po??czenia tych smaków, ale walcz?c z przezi?bieniem, warto spróbowa? ka?dego sposobu. Ju? w czasach staro?ytnych Rzymianie znali lecznicze w?a?ciwo?ci czosnku. Cieszy? si? on ju? wtedy du?? popularno?ci?, poniewa? zapobiega? chorobom i wzmacnia? organizm. Czosnek traktowany jest jako naturalny antybiotyk ze wzgl?du na swoje w?a?ciwo?ci przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Miód posiada podobne cechy, a ponadto koi i nawil?a bol?ce gard?o. 

Zio?a - majeranek i rumianek

Przezi?bieniu pomog? zaradzi? tak?e zio?a. Wypicie naparu z majeranku, rumianku, tymianku, sza?wi, eukaliptusa, lipy, czarnego bzu sprawi, ?e kaszel i katar zostan? z?agodzone. Dodatkowo, zio?a te dzia?aj? przeciwgor?czkowo. Do kubka nale?y wsypa? ?y?eczk? ususzonych zió?, a nast?pnie zala? je gor?c? wod? i parzy? ok 10 min. Po tym czasie napar b?dzie gotowy do spo?ycia. 

 

Zobacz wi?cej podobnych post?w